GFMS: Zlato by mohlo příští rok zdolat hranici 2000 dolarů

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. dubna (ČTK) - Cena zlata by se mohla koncem letošního nebo začátkem příštího roku dostat nad 2000 dolarů (asi 37.800 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Tím ale bude její zhruba dvanáctiletý růst zřejmě u konce. Předpovídá to konzultační společnost GFMS. Podle ní začne váznout zájem investorů, což bude i hlavní důvod, proč nakonec převáží nabídka nad poptávkou.

Analytici GFMS předpokládají, že zájem o zlato bude opadat mimo jiné i proto, že se začne normalizovat měnová politika v největších zemích světa. Právě dluhová a finanční krize v posledních letech k růstu cen zlata hodně přispěla. Předtím se cena kovu zvyšovala i kvůli klesajícímu kurzu dolaru, i když to nebyl jediný důvod.

"Pořád čekáme, že v roce 2013 se dočkáme výstupu ceny nad 2000 dolarů. Je ale možné, že rok 2013 bude zároveň rokem, kdy ceny vystoupí na rekord a dál už se zvyšovat nebudou," řekl agentuře Reuters předseda GFMS Philip Klapwijk.

Letos trh se zlatem žádný velký úspěch zatím nezaznamenal, naopak ceny stagnují a mají tendenci mírně klesat. Podle Klapwijka má na ceny zlata vliv slabá poptávka na klíčových fyzických trzích a nevalná chuť ze strany investorů. K závěrečnému výstupu, kdy se cena dostane nad 2000 dolarů, asi nejvíce přispěje eskalace problémů v eurozóně a také předpoklad nové vlny takzvaného kvantitativního uvolňování v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK