Pražská burza přerušila sérii šesti propadů, zpevnila o 1,53 pct.

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes přerušila sérii šesti propadů a posílila. Hlavní index PX si připsal 1,53 procenta na 939,9 bodu. Výrazné zisky zaznamenaly akcie rakouské Erste Bank, přidaly více než pět procent. Dařilo se také cenným papírům pojišťovny VIG.

Podle Josefa Němého z Komerční banky pražská burza rostla v souladu se západní Evropou. "Obecná akciová nálada se dnes podstatně zlepšila díky výsledkovému překvapení americké firmy Alcoa a pozdějším výsledků dluhopisových aukcí evropských zemí," doplnil Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Martin Oliva z Patria Direct uvedl, že burzu nahoru táhly nahoru především bankovní emise. Akcie Erste Bank zpevnily o silných 5,10 procenta na 401,50 koruny. Podle Urbánka bance částečně pomohla také zpráva z průzkumu Global Finance řadící dceřinou Českou spořitelnu na místo nejbezpečnější banky v regionu.

Dařilo se také dnes nejvíce obchodovaným akciím Komerční banky, jež posílily o 1,35 procenta na 3611 korun. Cenné papíry VIG po úterním propadu o více než tři procenta zakončily dnešní obchodování se ziskem 3,67 procenta na 788 korun.

V červených číslech naopak zakončily akcie energetické společnosti ČEZ, odepsaly 0,44 procenta na 784 korun. Z velkých emisí dále oslabily akcie mobilního operátora Telefóniky, a to o 0,13 procenta na 372 korun.

Němý podotkl, že aktivita obchodníků byla opět velmi nízká. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za více než 1,036 miliardy Kč, z toho s akciemi KB za zhruba 389 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK