Rozpočtový deficit USA v březnu na novém rekordu 198 miliard USD

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Schodek amerického federálního rozpočtu v březnu vzrostl na 198,2 miliardy dolarů (3,8 bilionu Kč), což byl nový rekord za tento měsíc. Za prvních šest měsíců fiskálního roku ale deficit proti předešlému roku mírně klesl, sdělilo dnes ministerstvo financí USA.

 

Ministerstvo podotklo, že na březen byly z dubna přesunuty výplaty sociálních dávek v rozsahu 30 miliard dolarů. Výplatní den 1. duben totiž připadl letos na neděli. Ekonomové podle agentury Reuters odhadovali deficit na 196 miliard USD.

Za prvních šest měsíců fiskálního roku od počátku října se deficit zmírnil na 779 miliard dolarů z 829,4 miliardy USD ve stejném období předešlého roku. Ministerstvo uvedlo, že v první polovině fiskálního roku bývá schodek většinou vyšší než ve druhé polovině.

Rozpočtový úřad Kongresu v poslední prognóze zvýšil odhad deficitu americké federální vlády v tomto fiskálním roce na zhruba 1,2 miliardy USD z dosavadní předpovědi 1,1 miliardy USD. Vláda prezidenta Baracka Obamy předpokládá pro letošní rok schodek 1,3 miliardy dolarů, tedy stejný jako v předešlém roce. Loňský schodek byl druhý nejvyšší v historii USA po rekordních 1,41 miliardy USD z roku 2009.

Obamu v listopadu čekají prezidentské volby a jeho rekordní schodky se zřejmě stanou významným tématem předvolební kampaně. Konkurenti budou moci poukazovat na to, že Obama předvedl nejhorší rozpočtové hospodaření v americké historii.

Dosud každý rok Obamovy vlády přesáhl federální schodek hranici bilionu dolarů, k níž se v předešlých letech nikdy ani nepřiblížil, a letošní deficit bude s nejvyšší pravděpodobností rovněž nad touto úrovní. Vedle propadu příjmů v důsledku slabé ekonomiky vedl k vysokým deficitům prudký nárůst vládních výdajů, jejichž podíl na výkonu ekonomiky vzrostl za Obamy na nejvyšší úroveň od druhé světové války.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK