Odboráři z ASO předloží Kalouskovi vlastní návrh daňových změn

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Asociace samostatných odborů (ASO) dnes předá ministrovi financí Miroslavovi Kalouskovi vlastní návrh na snížení schodku veřejných rozpočtů v letech 2013 a 2014. Odboráři mimo jiné navrhují zdanění majetku, jehož původ vlastníci nemůžou doložit, nebo zavedení daně z bankovních operací. ČTK to sdělil předseda ASO Bohumír Dufek.

"Není možné, aby se lobbisté, kteří nepracují a nepodnikají, měli v České republice líp než řadový občan," uvedl šéf asociace k návrhu na zdanění majetku s pochybným původem.

Odborářské návrhy mají být také alternativou vůči novému kolu úsporných opatření, která ve středu schválila vláda. "Jde o jedno z největších zdražení v rámci České republiky, daně zvedají jenom břídilové," poznamenal předseda ASO Dufek.

Vláda na středeční schůzi odsouhlasila balík úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Balík obsahuje zvýšení daní, nižší valorizaci důchodů a další opatření.

Například od příštího roku vzrostou obě sazby daně z přidané hodnoty o procento na 21 a 15 procent. Zavedena má být také dvacetiprocentní daň z příjmu fyzických osob, počítat se má od roku 2014 z hrubé mzdy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK