Japonské akcie po sedmi dnech ztrát oživily

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes zakončil sedmidenní šňůru ztrát a oživil podobně jako ve středu ostatní světové burzy. Zpevnění však mělo podle analytiků spíše technický charakter, protože ceny akcií se po propadu dostaly na úrovně výhodné pro zpětné nákupy. Trh se nyní zaměřuje na vývoj čínské ekonomiky a sleduje dluhovou krizi v eurozóně.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,7 procenta na 9524,79 bodu. Ve středu Nikkei skončil na nejnižší úrovni za poslední téměř dva měsíce poté, co zaznamenal nejdelší sérii ztrát od července 2009.

Japonský trh posílil díky příznivému středečnímu vývoji v Evropě a na Wall Street, kde akcie oživily z několikadenního poklesu. Tokio se inspirovalo i růstem akcií čínských bank, jímž investoři sázeli na příznivé páteční údaje o vývoji čínské ekonomiky za první čtvrtletí. Výraznější růst trhu přišel ale až ke konci dne, kdy Nikkei překonal hranici 9500 bodů.

Na devizových trzích v Asii euro dál posilovalo vůči dolaru i jenu. Reagovalo na to, že člen řídícího výboru Evropské centrální banky (ECB) Benoit Coeuré naznačil, že by ECB mohla přistoupit k dalším nákupům státních dluhopisů. To zmírnilo obavy trhů z nových potíží Itálie a Španělska na trzích dluhopisů a oslabilo snahu investorů uchylovat se k bezpečným aktivům, jako je japonský jen.

Euro vůči dolaru v Asii vystoupilo až na týdenní maximum 1,3158 USD a tokijské obchodování uzavíralo na 1,3136 USD po středečním závěru v New Yorku na 1,3102 USD. K jenu evropská měna zpevnila na 106,30 JPY ze středečních 105,97 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 80,90 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK