Výnosy nových italských dluhopisů výrazně vzrostly

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 12. dubna (ČTK) - Nová emise italských státních dluhopisů stála vládu o zhruba jeden procentní bod více než minulý měsíc. Výnos emise dluhopisů s tříletou splatností se dostal téměř na čtyři procenta, nejvýše od půlky ledna, plyne z výsledků dnešní aukce.

Výnos, který bude mít primární investor z dluhopisu splatného v březnu 2015, stoupl na 3,89 procenta z úrovně 2,76 procenta z březnové aukce. Vláda získala emisí 2,88 miliardy eur, což bylo pod plánovanou třímiliardovou úrovní. Poptávka překročila nabídku 1,44krát proti poměru 1,56:1 na předešlé aukci.

V dnešní aukci se tak podle očekávání projevily obavy trhu z obnovení problémů zemí jako Itálie a Španělsko. Po uklidnění, které na trh vnesla Evropská centrální banka rozsáhlou emisí tříletých levných úvěrů bankám na konci prosince a února, se na trhu znovu objevuje strach z toho, že oslabené země jižní Evropy nebudou schopny splácet své dluhy.

Výnos desetiletých italských dluhopisů na sekundárním trhu dnes mírně klesl na 5,51 procenta. Od poloviny března však kvůli vzrůstající nervozitě investorů stoupl o více než půl procentního bodu.

Výnosy italských dluhopisů jsou ale stále ještě bezpečně pod kritickou úrovní sedmi procent, kolem níž se pohybovaly od loňského srpna do konce roku. Podobný vývoj prodělaly i trh španělských dluhopisů, kde jsou nyní u desetiletých obligací výnosy na 5,85 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK