Březnová inflace na Slovensku zůstala na 3,8 procenta

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční míra inflace na Slovensku v březnu zůstala na únorových 3,8 procenta. Vyplývá to z údajů slovenského statistického úřadu. Analytici očekávali, že tempo růstu cen zboží a služeb zvolní na 3,6 procenta.

 

Inflace nezpomalila ani po snížení regulovaných cen zemního plynu pro domácnosti o více než pět procent. V meziročním srovnání nejrychleji, o 8,3 procenta, vzrostly ceny dopravě, a to kromě jiného kvůli zdražení pohonných hmot. Ceny potravin a nealkoholických nápojů zrychlily tempo růstu na 3,7 procenta z 2,6 procenta v únoru.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny v březnu stouply o 0,3 procenta, v únoru se zvýšily o 0,2 procenta. Nejvíc poskočily ceny potravin a nealkoholických nápojů, tabáku a alkoholu.

Loni se inflace na Slovensku dostala na tříleté maximum. To se odrazilo v poklesu reálných platů Slováků, kteří si za průměrný výdělek mohli koupit méně zboží a služeb než rok předtím. Letos se očekává pomalejší zvyšování cen, ministerstvo financí v poslední prognóze odhadlo průměrnou inflaci na tři procenta proti 3,9 procenta loni.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK