SZ: ČR a další státy chtějí, aby EU subvencovala i jádro

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. dubna (zpravodaj ČTK) - Vlády České republiky, Polska, Francie a Británie chtějí, aby Evropská unie podporovala jadernou energetiku stejně jako obnovitelné zdroje. Napsal to dnes německý deník Süddeutsche Zeitung s odvolání na dopis, které tyto čtyři vlády poslaly do Bruselu.

Tyto země, které plánují výstavbu nových jaderných elektráren nebo už je staví, navrhují, aby do budoucna bylo možné subvencovat také výstavbu atomových elektráren i prodej proudu z jádra - stejně jako tomu je u solárních nebo větrných zařízení.

Vlády v dopise podle listu připomínají záměr EU přejít do roku 2050 na nízkoemisní zdroje energie. Tento přechod podle nich musí být "technologicky neutrální", tedy přistupovat rovnocenně k obnovitelným zdrojům i k atomu.

O jejich návrhu bude rozhodovat eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger, který je podle listu připraven diskutovat o všech možnostech. Chce si prý také vyslechnout názory jednotlivých členských států a Evropské rady a do června předložit i další návrhy, mimo jiné k rozvoji obnovitelných zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK