Pražská burza dopoledne oslabila o pětinu procenta

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražský akciový trh v posledním obchodním dni tohoto týdne mírně ztrácí, hlavní index PX v 11:00 oslaboval o pětinu procenta na 937,9 bodu. Nedaří se zejména akciím energetické společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

 

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková dnes pro Hospodářské noviny potvrdila, že její úřad vyšetřuje tuzemské distribuční společnosti. Podezírá je, že si uměle nadsazují ceny nákupem nekontrolovaných služeb od spřízněných společností.

Zatímco akcie společnosti ČEZ dopoledne klesly o 1,7 procenta na 776 Kč, těžební společnost NWR si naopak po čtvrtečním růstu i dnes připisuje zisky. Titul roste o více než půl procenta na 131 korun.

Bankovní sektor si vede smíšeně. Komerční banka, která se bude v pondělí naposledy obchodovat s nárokem na dividendu ve výši 160 Kč, klesá o desetinu procenta na 3611 Kč. Rakouská Erste Bank si naopak připisuje zisk 0,65 procenta ke 405 korunám. "Objevila se zpráva, že Erste Bank prodává své nemovitosti ve Vídni - centrálu za 60 milionů eur a další budovu poblíž vídeňské burzy za 30 milionů eur, aby tak navýšila kapitál," poznamenal Martin Oliva z Patria Direct.

Mírné zisky drží defenzivní tituly. Akcie telekomunikačního operátora Telefónica rostou o necelé půl procento na 373 Kč a tabákové firmy Philip Morris o 0,13 procenta na 11.715 Kč. Vůbec nejziskovější byla dopoledne technologická KIT digital, jejíž cenné papíry se s bezmála tříprocentním přírůstkem blížily ke 135 korunám.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK