Co týden dal? Bude se víno zdražovat?

13.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zavedením spotřební daně na víno se prý vláda snaží především ochránit drobné tuzemské vinaře. Její plán by ale podle sdělení Evropské komise mohl být v rozporu s právem Evropské unie, pokud by z daně byli vyňati jen drobní producenti v Česku a nikoli i ti ze zemí dovážejících víno do ČR.

Posledních 7 dní ve světě

Míra inflace v Řecku podle tamní metodiky v březnu meziročně zpomalila na 1,7 procenta, zatímco v únoru byla na 2,1 procenta. Podle harmonizovaného indexu spotřebitelských cen, který slaďuje metodiku výpočtu v celé Evropské unii, inflace klesla na 1,4 z únorových 1,7 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad. V silném propadu v únoru pokračovala průmyslová výroba.
Více informací

Ekonomika Spojených států koncem zimy pokračovala v mírném růstu. Stoupající ceny benzinu a dalších energetických produktů ale začínají vzbuzovat obavy mezi výrobci i spotřebiteli po celé zemi. Uvedla to americká centrální banka (Fed) v situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha.
Více informací

Německý automobilový koncern Volkswagen se loni stal z hlediska tržeb světovou jedničkou v automobilovém průmyslu, a to díky silné poptávce a převzetí většinového podílu ve výrobci nákladních vozů MAN. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie poradenské společnosti Ernst & Young.
Více informací

Asijská rozvojová banka (ADB) snížila odhad letošního růstu mladých tržních ekonomik v Asii na 6,9 procenta. Ještě před půl rokem přitom odhadovala, že tyto země porostou ročním tempem 7,5 procenta. Na vině je podle ekonomů banky slabší poptávka ve světě. ADB ve své nové zprávě také varovala před růstem nerovnosti v příjmech, což podle ní může podkopat politickou stabilitu.
Více informací

Vyhlídky světové ekonomiky se v poslední době zlepšily, přetrvávají však velká rizika. Největší hrozbu představují dluhové problémy v Evropě. Uvedla to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Upozornila rovněž, že MMF bude potřebovat další peníze, aby mohl ekonomiku podporovat.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku vzrostla v lednu na nový rekord 21,8 procenta z prosincové úrovně 21,2 procenta. Oznámil to řecký statistický úřad. Růst nezaměstnanosti je důsledkem dluhové krize v zemi a vládních úsporných opatření, která oslabují ekonomiku.
Více informací

Růst světového obchodu se loni zpomalil na pět procent z předloňského tempa 13,8 procenta a v letošním roce dál ochabne na 3,7 procenta. Uvedla to ve zprávě Světová obchodní organizace (WTO). Útlum obchodu pod dvacetiletý průměr 5,4 procenta je podle ní důsledkem loňské ztráty dynamiky světové ekonomiky a dluhové krize zemí eurozóny.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

V letošním roce zatím naprostá většina domácích podílových fondů vydělala. Ziskové byly zejména akciové fondy, které jsou v průměru v plusu o více než deset procent. Výnosy dluhopisových fondů se blíží čtyř procentům, průměrná výkonnost peněžních fondů je pod jedním procentem.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 8,9 procenta z únorových 9,2 procenta. Bez práce bylo 525.180 lidí, tedy o 16.505 lidí méně než na konci předchozího měsíce. Podle analytiků to ovlivnilo hlavně teplé počasí, které umožnilo dříve zahájit některé sezonní práce. Z údajů ministerstva práce a sociálních věcí plyne, že počet volných pracovních míst stoupl na 39.906. Na jednu pozici tak připadlo v průměru 13,2 uchazeče o práci, třeba v okrese Třebíč to ovšem bylo 62,7 uchazeče.
Více informací

Inflace byla v březnu nejvyšší od listopadu 2008. Růst spotřebitelských cen meziročně zrychlil na 3,8 procenta z únorových 3,7 procenta, meziměsíčně ceny vzrostly o dvě desetiny. Sedmý měsíc v řadě za tím stojí hlavně vyšší ceny potravin a nápojů. Podle ekonomů se inflace zřejmě přiblížila letošnímu vrcholu a od druhé poloviny roku by měla klesat. Růst cen pro ekonomiku ale není nebezpečím, takže Česká národní banka nemusí uvažovat o zvyšování úrokových sazeb, uvedli analytici.
Více informací

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března zvýšil o téměř 114 miliard korun na 1,613 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 154.000 korun.
Více informací

Zavedením spotřební daně na víno se vláda snaží především ochránit drobné tuzemské vinaře. Daň je tedy zaměřena na víno z dovozu, které se podílí na domácí spotřebě z více než 60 procent. Samotný výnos z daně bude ve srovnání s celkovými opatřeními zanedbatelný, kolem 300 milionů korun ročně, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek.
Více informací

Plán české vlády na zdanění vína by mohl být v rozporu s právem Evropské unie, pokud by z daně byli vyňati jen drobní producenti v Česku a nikoli i ti ze zemí dovážejících víno do ČR. Vyplývá to ze sdělení Evropské komise pro ČTK.
Více informací

Odbory nesouhlasí ani s posledním návrhem mladoboleslavské automobilky Škoda Auto na zvýšení platových tarifů zaměstnanců. Firmou nabídnutý růst o 4,7 procenta označila Podniková rada za nedostatečný, odboráři nadále požadují šest procent. Dělníci v noci z pátku na sobotu nemají nastoupit k směně. Konečným dnem pro dosažení dohod má být podle obou stran pátek 20. dubna. Informace ze čtvrtečního kola kolektivního vyjednávání odboráři zveřejnili na svých internetových stránkách.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU