Ceny ropy klesly kvůli pomalejšímu růstu čínské ekonomiky

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. dubna (ČTK) - Ceny ropy se dnes snížily, protože zpomalení růstu čínské ekonomiky posílilo obavy ohledně poptávky. Pokles cen však brzdí napětí kolem íránského jaderného programu.

Severomořská ropa Brent zlevnila o 21 centů na 121,50 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snížila o 35 centů na 103,29 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Čínský hrubý domácí produkt v letošním prvním čtvrtletí stoupl o 8,1 procenta, tedy nejpomalejším tempem za téměř tři roky. Analytici čekali, že hospodářský růst zvolní na 8,3 procenta z 8,9 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku.

"Čínská čísla představují určité zklamání. Nesměřujeme však k novému výrazně sestupnému trendu," uvedl obchodník Tony Machacek ze společnosti Jefferies Bache. "Stále tu máme několik geopolitických problémů," dodal. "Čínská čísla byla o něco slabší, než se čekalo. Stále je tam ale velká poptávka po palivech, takže ropný trh nespadne dolů," upozornil Rob Montefusco z firmy Sucden Financial.

V sobotu bude v Istanbulu šestice světových mocností jednat s Íránem o jeho kontroverzním jaderném programu. Írán kvůli tomuto programu čelí řadě ekonomických sankcí ze strany západních zemí. Od července začne platit úplné embargo Evropské unie na dovoz íránské ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 121,50 121,71 New York - Nymex WTI květen 103,29 103,64

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK