Pražská burza oslabila, dolů ji táhly akcie ČEZ a bankovní emise

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza zakončila týden poklesem a její hlavní index PX dnes odepsal 0,99 procenta na 930,7 bodu. Burzu dolů táhly především akcie energetické společnosti ČEZ a obě bankovní emise. V červených číslech uzavřely také trhy ve středoevropském regionu.

 

"Závěr týdne v Praze přinesl na lokální trh výraznější ztráty, když trh kopíroval vývoj v západoevropském regionu, kde investoři před víkendem v celku razantně vybírali krátkodobé zisky," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Cena dnes nejvíce obchodovaných akcií ČEZ spadla o více než dvě procenta na 772,50 koruny a podle Josefa Němého z Komerční banky tak klesla na více než dvouměsíční minimum. Prodejní tlak patrně souvisel se zprávou o prověřování distribučních společností ze strany Energetického regulačního úřadu (ERÚ), míní Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Největší ztráty postihly akcie rakouské Erste Bank, odepsaly 2,26 procenta na 393 korun. Cenné papíry Komerční banky zlevnily mírněji, a to o 0,55 procenta na 3595 korun

Nedařilo se rovněž akciím těžařské firmy NWR, jež si pohoršily o silných 2,22 procenta na 127,60 koruny a podle Němého se tak přiblížily svému letošnímu minimu. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici Credit Suisse snížili cílovou cenu titulu ze 117 Kč na 102 korun a ponechali doporučení "underperform", tedy že kurz akcie svým vývojem zaostane za vývojem celého trhu.

Němý poznamenal, že ztráty většiny velkých emisí dnes alespoň částečně kompenzovalo posílení defenzivní Telefóniky, titul zpevnil o 1,08 procenta na 375 korun. Tomáš Tomčány z Patria Finance upozornil, že z pohledu telekomunikačního sektoru ve střední a východní Evropě nabízejí akcie tuzemského operátora nejvyšší dividendový výnos.

Ještě výraznější zisky zaznamenaly akcie technologické firmy KIT digital, polepšily si o 3,74 procenta na 136 korun a dohnaly své posílení ze závěru obchodování na americkém trhu Nasdaq, dodal Němý.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK