Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 0,4 procenta na 931 bodů

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu pošesté za sebou klesly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přišel o 0,4 procenta na 930,7 bodu. Nejvíce zlevnily akcie developerské firmy Orco, naopak nejvíce si tentokrát polepšily cenné papíry Erste Group. V předchozím týdnu akcie ztratily 4,3 procenta.

"Druhý týden v dubnu, v některých zemích zkrácený, přinesl zpočátku na světových trzích negativní reakci na špatná čísla z amerického trhu práce. Až v úterý přinesly pozitivní signál výsledky tradičně první společnosti zveřejňující výsledky," popsal náladu na trhu analytik J&T Banky Milan Lávička. Z pohledu českých akcií byl celý týden poměrně chudý na jakékoliv podnikové zprávy.

Nejvyšší růst si připsaly akcie Erste Group, které posílily o 3,1 procenta na 393 Kč. Akciím banky pomohlo dočasné uklidnění na dluhopisových trzích. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie společnosti Orco, které ztratily 2,1 procenta na 89 korun. Firma navrhne držitelům dluhopisů další konverzi dluhu do akcií, dodal Lávička.

"Domníváme se, že příští týden by dominantní roli měla sehrát výsledková sezona, která by mohla pokračovat v dosavadních pozitivních výsledcích. Pokud nebudou reportována z počátku týdne výrazně negativní makrodata, očekáváme spíše mírně pozitivní náladu," odhadl další vývoj analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK