Americké akcie oslabují, kvůli eurozóně ztrácejí hlavně banky

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, v němž se odrážely hlavně nové obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně. Investoři se znepokojením vnímají růst výnosů španělských státních dluhopisů, který je provázen růstem cen pojištění proti riziku platební neschopnosti Madridu. Ukázalo se také, že prudce roste závislost španělských bank na úvěrech od Evropské centrální banky (ECB).

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.898 bodů, a proti předchozímu závěru tak ztrácel asi 0,7 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 0,9 procenta na 1375 bodů, index Nasdaq Composite klesl o 1,2 procenta na 3019 bodů.

"Na evropských úvěrových trzích je ten vývoj teď opravdu vážný," podotkl k situaci na trhu portfolio manažer James Dailey z investiční společnosti TEAM Asset Strategy Fund. "Obavy se teď týkají globální recese. Data z Číny i zdejší údaje o spotřebitelské důvěře na recesi ukazují, což si trhy nějaký čas nepřipouštěly," dodal.

Čínský statistický úřad oznámil, že tamní ekonomika v prvním čtvrtletí rostla tempem 8,1 procenta, což je nejpomalejší růst za poslední téměř tři roky. Na trhu se počítalo s růstem 8,3 až 8,4 procenta, i když ve čtvrtek se objevily spekulace, že růst bude asi devítiprocentní. Tyto fámy dokonce ve čtvrtek přispěly k růstu akciových trhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK