Japonské akcie výrazně klesly, trh má obavy o Španělsko

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil týden propadem o téměř dvě procenta. Investoři se zbavovali akcií bank a firem nejvíce obchodujících s Evropou, protože se stále více obávají možného pádu Španělska do dluhové krize. Na asijském devizovém trhu kvůli tomu výrazně oslabil kurz eura a investoři se uchylovali k bezpečným měnám jako japonskému jenu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,7 procenta na 9470,64 bodu a spadl pod psychologickou hranici 8500 bodů. Navázal tak na korekci prudkého růstu prvního čtvrtletí, v níž dosud za duben ztrácí zhruba šest procent.

Výnosy španělských vládních dluhopisů v pátek výrazně vzrostly a ceny pojistek proti jejích nesplacení vystoupily na nové maximum. Vliv na to měla hlavně zpráva o rekordních půjčkách španělských bank od Evropské centrální banky.

Vývoj na trhu španělských dluhopisů obnovil obavy z dluhové krize v eurozóně. Investoři v Tokiu tak prodávali akcie velkých vývozců do Evropy jako TDK, Konica Minolta nebo Nikon. Výrazně klesaly i akcie velkých bank a makléřských společností jako Mitsubishi UFJ, Mizuho, Sumitomo Mitsui a Nomura.

Kurz eura v obavách o Španělsko všeobecně klesal. K dolaru sestoupil na minimum za jeden měsíc a k britské libře nejníže za 1,5 roku. Víkendové rozšíření kurzového rozpětí čínského jüanu proti dolaru na dvojnásobek zatím na hlavní měny větší vliv nemělo a obchodníci stále zvažují jeho možné dopady.

Euro k dolaru v Tokiu kleslo až na 1,3009 USD z pátečního závěru 1,3076 USD. Vůči britské libře oslabilo na 0,8221 GBP, nejníže od září 2010. Proti jenu evropská měna klesla na osmitýdenní minimum 105,25 JPY z pátečních 105,81 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,5 procenta na sedmitýdenní minimum 80,44 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK