Výnos španělských dluhopisů letos poprvé stoupl nad šest procent

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Výnos španělských desetiletých dluhopisů vzrostl dnes poprvé v letošním roce nad hranici šesti procent. Pokračuje tak nárůst španělských úvěrových nákladů, který vyvolávají obavy finančních trhů z toho, že ekonomický propad a problémy bankovního sektoru dotlačí čtvrtou největší ekonomiku eurozóny do dluhové krize a k nutnosti přijmout finanční pomoc.

 

Výnos klíčového dluhopisu vzrostl na počátku obchodování až na 6,12 procenta z pátečního závěru 5,93 procenta. Za minulý týden stoupl tento výnos o zhruba půl procentního bodu. Nad šesti procenty je výnos poprvé od loňského prosince, kdy na trhu vrcholily obavy z nákazy dluhovou krizí ve Španělsku a Itálii a kdy v Madridu nastoupila nová konzervativní vláda.

Za kritickou hranici pro dlouhodobější splacení dluhopisů se považuje u desetiletých bondů sedm procent, po překročení šesti procent však podle analytiků často následuje zrychlený nárůst. Výnos španělských pětiletých dluhopisů dnes překonal hranici pěti procent.

V pátek se obavy o Španělsko vyostřily po zprávě, podle níž španělské banky v březnu zvýšily výrazně závislost na levných půjčkách od Evropské centrální banky a půjčily si od ní dvakrát tolik než v únoru. Kvůli tomu stouply na nové maximum ceny pojistek proti riziku státního bankrotu Španělska.

Španělská vláda Mariana Rajoye se zavázala k výraznému snížení rozpočtového deficitu a musela nastoupit program masivních úspor. Trhy se ale podle komentátorů obávají vražedné spirály, kdy drastické škrty dál prohloubí ekonomický pokles, což rozpočtové schodky naopak ještě zvýší, a vláda pak musí škrtat ještě výrazněji.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK