Koruna v úvodu týdne ztrácí, vůči dolaru klesla nad 19 Kč/USD

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna v úvodu týdne oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Výrazněji si pohoršila vůči dolaru, když prolomila hranici 19 korun za dolar, nad níž byla naposledy v polovině února. Kolem 10:45 koruna proti pátku vůči dolaru ztratila 13 haléřů na 19,08 Kč/USD a k euru tři haléře na 24,82 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je začátek týdne pro korunu i další středoevropské měny negativní. "Data o českých výrobních cenách vyšla v souladu s odhady a jsou pro obchodování neutrální. Negativně na region působí slabší euro a přidává se také kauza maďarského jednání o nouzovém úvěru," dodal.

Vladimír Pikora z Next Finance míní, že koruna dnes bude reagovat oslabením na špatné zprávy o španělských bankách. K tomu se přidají zprávy o tom, že Maďarsko má problémy se získáním zahraniční pomoci, což koruně nepomůže podobně jako zprávy z domácí politiky. Česká měna tak má ohromný prostor k oslabení, konstatoval Pikora.

Euro se kolem 10:45 obchodovalo na 1,3015 USD/EUR. Změny kurzu dopoledne nejsou velké, tlak na evropskou společnou měnu však dál vyvíjí vývoj dluhopisů, dodal Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK