Agentura Moody´s snížila rating finské Nokie

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 16. dubna (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody´s dnes snížila hodnocení spolehlivosti úvěrových závazků finského výrobce mobilních telefonů Nokia o jeden stupeň na Baa3. To už je jen jednu příčku nad spekulativní úrovní. Novému rating udělila navíc negativní výhled, který signalizuje možnost dalšího zhoršení. Nokia minulý týden varovala před ztrátami ve své klíčové divizi mobilních v prvním i druhém čtvrtletí tohoto roku.

Nokia reagovala na oznámení Moody´s obhajobou svých plánů na snižování nákladů a poukázal na svou dobrou finanční pozici. "Nokia se bude nadále zaměřovat na snížení nákladové struktury, zlepšení hotovostních toků a zachování silné finanční pozice," uvedl finanční ředitel společnosti Timo Ihamuotila.

Největší výrobce mobilních telefonů na světě ve středu uvedl, že jeho výsledky v prvním čtvrtletí zasáhne ostrá konkurence, zejména na rozvíjejících se trzích. Její akcie se za den propadly o zhruba 15 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od devadesátých let minulého století. Akcie Nokie již ztratily více než 50 procent od loňského února, kdy firma ohlásila přechod k softwaru od Microsoftu.

Nokia nyní provádí změny ve své nabídce, aby lépe konkurovala rivalům Apple a Samsung. Nokia začala v nových telefonech Lumia používat software Microsoftu, zatímco u dřívějších modelů používala vlastní operační systém Symbian.

Nokia v roce 1996 založila trh chytrých telefonů, nyní však na něm má velké problémy a silně zaostává za konkurencí. O pozici jedničky na trhu ji připravila firma Apple, ohrožuje ji však i levnější konkurence přístrojů s operačním systémem Android od Googlu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK