Čtvrtletní zisk banky Citigroup mírně klesl, zaostal za odhady

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americký finanční ústav Citigroup hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 2,93 miliardy dolarů (asi 55,8 miliardy Kč), což je meziroční pokles o dvě procenta. Výsledek zaostal za odhady analytiků, přestože tržby ze zpracování mezinárodních transakcí vystoupily na rekord.

Zisk na akcii činil 95 centů ve srovnání s 99 centy před rokem. Pokud by se ale nebraly v úvahu jednorázové účetní položky v souvislosti s přeceněním úvěrového portfolia banky a jejích protistran, zisk na akcii by činil 1,11 USD na akcii. Analytici v anketě konzultační společnosti FactSet v průměru čekali zisk 1,01 USD.

"Zatímco provozní prostředí se v prvním čtvrtletí zlepšilo, stále je zde velká nejistota na makroekonomické úrovni. V řízení rizika budeme i nadále velmi opatrní," řekl ke čtvrtletním výsledkům šéf banky Vikram Pandit.

Tržby z obchodování s cennými papíry a z investičního bankovnictví se meziročně snížily o 12 procent, nicméně před rokem byla situace na burzách mnohem lepší. Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku, kdy většina trhů prudce klesala, ale tržby o 65 procent vzrostly.

Bance pomohly rekordní tržby ze zpracování mezinárodních transakcí jiných firem. Uškodily jí však účetní změny, které si vyžádaly náklady asi 1,3 miliardy dolarů. Bance totiž vzrostl objem zadlužení. Vzhledem k tomu, že více zákazníků včas splatilo půjčky, banka mohla zaúčtovat zisk asi 1,2 miliardy dolarů z rezerv, které si dala stranou na krytí ztrát.

Akcie banky ještě před zahájením obchodování mírně zpevňovaly, zisky měl ale i zbytek trhu, i když slabší. Akcie banky zpevňovaly o 1,8 procenta na 34 dolarů, a byly tak nejvýše od začátku března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK