Inflace v Británii se vrátila k růstu, vystoupila na 3,5 procenta

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Inflace ve Velké Británii se po půlroční přestávce začala zvyšovat. Spotřebitelské ceny zde v březnu stouply o 3,5 procenta, což je proti předchozímu měsíci zrychlení růstu o desetinu procentního bodu. Podle statistického úřadu zdražily hlavně potraviny, ale zvýšily se například i ceny ošacení.

 

Inflace v Británii vytrvale klesala od loňského září, kdy se dostala na 5,2 procenta. Tamní centrální banka předpokládá, že do konce letošního roku by inflace mohla klesnout ke dvěma procentům, což je její dlouhodobý cíl. Nad dvěma procenty se inflace drží od konce roku 2009.

"Zřejmě je to pouze přechodné," myslí si o březnovém růstu inflace hlavní ekonomka společnosti Capital Economics Vicky Redwoodová. Pomoci by podle ní mohl současný pokles cen ropy. Ty brzdily růst inflace už v březnu, sdělil statistický úřad.

Hlavní ekonom konzultační společnosti Markit Chris Williamson řekl, že pokud bude pokles inflace ke dvěma procentům trvat déle, budou hrát výdaje spotřebitelů v celkovém hospodářském oživení asi menší vliv. Růst inflace totiž zpravidla snižuje kupní sílu domácností.

Čerstvá statistika také omezuje možnosti, které by centrální banka ještě mohla využít k podpoře ekonomiky. Bank of England už dříve srazila základní úroky na historické minimum půl procenta a kromě toho nakupuje i vybraná aktiva, převážně státní dluhopisy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK