Americké akcie začaly díky Španělsku a výsledkům silným růstem

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americké akcie v první polovině obchodování výrazně rostly a jejich hlavní indexy získávají více než jedno procento. Investory k nákupům povzbudily příznivé firemní výsledky a pokles výnosů španělských dluhopisů.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) získával 1,3 procenta a byl kolem 13.095 bodů. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,3 procenta na 1387 bodů. Index trhu Nasdaq posílil o 1,6 procenta na 3035 bodů.

Důvěru na trhu posílily výsledky dnešní aukce španělských pokladničních poukázek. Díky tomu výnos desetiletého španělského dluhopisu vrátil pod hranici šesti procent. Španělské výnosy minulý týden a v pondělí výrazně vzrostly v obavách z toho, zda nová vláda bude schopna splnit ambiciózní cíl ve snižování rozpočtového deficitu v situaci klesající ekonomiky.

Trh reagoval růstem i na příznivý začátek sezony vydávání čtvrtletních firemních výsledků. Akcie Coca-Coly, která dnes oznámila růst zisku, vzrostly o dvě procenta a mírně posílily i akcie banky Goldman Sachs. "Přicházející výsledky jsou dostatečně dobré na to, aby trh podpořily a stabilizovaly i v případě výraznějšího stahování peněz," řekl agentuře Reuters Peter Kenny z investiční společnosti Knight Capital.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK