Americký ministr energetiky přijede do Prahy, i kvůli Temelínu

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (zpravodaj ČTK) - Americký ministr energetiky Steven Chu příští týden podle informací z diplomatických zdrojů přijede do Prahy. Jedním z témat jeho návštěvy bude i tendr na dostavbu temelínské jaderné elektrárny, o kterou má zájem i společnost Westinghouse sídlící ve Spojených státech. Kromě toho by Chu měl v Česku jednat i o civilní jaderné spolupráci obou zemí.

Chu se v Praze zdrží zhruba 24 hodin, přiletět by měl 26. dubna večer. Do českého hlavního města zamíří z Londýna, kde se zúčastní setkání se svými protějšky z více než dvacítky zemí na konferenci o čisté energii. Program jeho pražské návštěvy se ještě připravuje.

O lukrativní zakázku na dostavbu Temelína kromě Westinghousu usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Výběrové řízení o dostavbu Temelína nyní směřuje do rozhodující fáze. Uchazeči získali loni od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci. Předložení jejich nabídek se očekává v polovině letošního roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025.

Tendr je v poslední době zdrojem výrazné diplomatické aktivity mezi Českem a zástupci zemí usilujících o zakázku. Ve Washingtonu o něm například loni na podzim jednal i premiér Petr Nečas s prezidentem Spojených států Barackem Obamou. Chu tehdy byl u toho. Američany zajímají pracovní místa, která by zakázka vytvořila v USA, jež v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK