MMF: Španělsko nesplní plány snižování rozpočtových deficitů

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko nesplní vládní plán snižování deficitu veřejných financí v letošním ani příštím roce a hranice tří procent schodku v poměru k výkonu ekonomiky v nejbližších letech nedosáhne. Uvedl to v dnešní zprávě Fiscal Monitor Mezinárodní měnový fond. Pochyby o možnosti splnit vládní plány dnes vyjádřil i guvernér španělské centrální banky.

 

MMF předpokládá, že schodek veřejných financí Španělska letos klesne na šest procent hrubého domácího produktu namísto cílové úrovně 5,3 procenta, kterou vláda Mariana Rajoye dohodla s Evropskou unií. V roce 2013, kdy měl Madrid podle dohody srazit schodek na tři procenta HDP, klesne jen nepatrně na 5,7 procenta. Ke klíčové tříprocentní hranici se deficit dostane nejdříve v roce 2018, odhadl MMF.

Fond by Španělsku na rozdíl od EU a Berlína, které vyžadují po Madridu razantní snižování schodku, doporučil vzhledem k poklesu ekonomiky mírnější postup. "Cíl deficitu (pro rok 2012) pochopitelně předpokládá velmi rozsáhlou konsolidaci a je zhruba přiměřený, lepší by ale byla o něco mírně adaptace, která by více odpovídala cyklickému vývoji," uvedl MMF podle agentury Reuters,

Guvernér centrální banky Miguel Angel Fernandez Ordonez v dnešním prvním vyjádření k vládnímu plánu snižování deficitů uvedl, že kvůli problémům s výběrem daní a vnějším faktorům jako ekonomickému růstu a inflaci jsou plány vlády ohrožené. Doporučil proto uvažovat o dalších opatřeních, zejména o zvýšení nepřímých daní jako daně z přidané hodnoty.

Na Španělsko se nyní upírá pozornost finančních trhů jako na dalšího kandidáta možných otřesů ve vlnách dluhových krizí. Španělská ekonomika letos spadla opět do recese a trápí ji rekordně vysoká nezaměstnanost, což ohrožuje vládní plány ozdravování veřejných financí. MMF ale v dnešním pololetním ekonomickém výhledu předpověděl, že příští rok Španělsko zastaví pokles a jeho ekonomika nepatrně stoupne.

Minulý týden výnosy španělských vládních dluhopisů prudce rostly a v pondělí se výnos desetileté obligace vrátil poprvé od prosince nad šest procent. Výnosy krátkodobých pokladničních poukázek v dnešní aukci vzrostly proti březnové aukci na dvojnásobek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK