Americká ropa vzrostla díky ropovodu, pomohla španělská aukce

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Ceny americké ropy dnes vzrostly díky brzkému obrácení toku důležitého ropovodu v USA, zatímco severomořská ropa Brent se po pondělním výrazném propadu stabilizovala. Ropný trh celkově podporovalo zklidnění na trhu španělských dluhopisů a zlepšení důvěry investorů v Německu.

Americká ropa WTI posílila v 19:44 SELČ o 1,61 dolaru na 104,54 dolaru za barel a během dne se vyšplhala až na 105,07 USD. Brent v té době několik centů ztrácel a během dne se pohyboval mezi 117,98 dolaru a 119,34 USD za barel.

Americkou ropu podpořila pondělní zpráva, podle níž se tok ropovodu Seaway z Mexického zálivu na Středozápad obrátí do půlky května opačným směrem. To by mělo zmírnit přebytek ropy v překladišti Cushing v Oklahomě, která je jedním z hlavních faktorů nynější vysoké přirážky Brentu proti WTI. Rozdíl mezi cenou Brentu a WTI se dnes snížil na 14 dolarů z pátečních 19 dolarů a z úrovní nad 20 dolary v minulých měsících.

Ztráty Brentu omezila zpráva o růstu důvěry německých investorů a silná poptávka na aukci španělských pokladničních poukázek, což přispělo i k růstu na akciových trzích. V pondělí ropa výrazně oslabila zčásti pod tlakem růstu španělských výnosů, který vyvolal obavy z dalšího dějství dluhové krize eurozóny.

Brent od víkendu oslabují zahájená jednání o jaderném programu pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa s Íránem. Cílem jednání, která pokračují příští měsíc, je přimět Írán k zastavení jeho jaderného programu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 118,64 118,68 New York - Nymex WTI květen 104,54 102,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK