Akcie na Wall Street dík výsledkům a zprávám z EU výrazně rostly

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy zaznamenaly v úterý nejsilnější růst za poslední měsíc. Náladu investorů povzbudily příznivé výsledky amerických firem, pokles výnosů španělských dluhopisů a nečekané zlepšení důvěry německých investorů. K růstu přispělo i výrazné oživení akcií společnosti Apple.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování vzrostl o 1,50 procenta na 13.115,54 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 1,55 procenta na 1390,78 bodu. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq stoupl o 1,82 procenta na 3042,82 bodu.

Důvěru na trhu posílila silná poptávka při úterní aukci španělských pokladničních poukázek, díky níž se výnos desetiletého španělského dluhopisu na sekundárním trhu vrátil pod hranici šesti procent. Příznivý vliv měly na trh rovněž údaje o zvýšení důvěry investorů v Německu na maximum za téměř dva roky.

Trh reagoval růstem i na příznivý začátek sezony vydávání čtvrtletních firemních výsledků. Nad očekáváním trhu skončily v úterý zisky společností Coca-Cola, Goldman Sachs i Johnson & Johnson.

"Výsledky jsou dosud velmi příznivé, což pomáhá překonat nejistotu," řekl agentuře Reuters šéf kalifornské investiční společnosti Destination Wealth Management Michael Yoshikami. Ze 39 firem indexu S&P 500, které už vydaly čtvrtletní čísla, jich asi 75 procent překonalo odhady.

K silnému růstu výrazně přispělo oživení akcií společnosti Apple. Jejich kurz po pětidenním propadu, v němž ztratil téměř devět procent, vzrostl o více než pět procent na 609,70 dolaru, a měl tak nejlepší den za téměř tři měsíce.

Na devizovém trhu se díky růstu akcií a zlepšení globální situace dařilo rizikovějším měnám s vyššími výnosy v čele s kanadským dolarem a klesl japonský jen, k němuž se investoři uchylují v dobách rizika. Euro k dolaru dočasně posílily výsledky španělské aukce a zpráva o zlepšení nálady německých investorů, později však evropská měna zisky smazala.

Euro k dolaru v newyorském závěru kleslo proti pondělku o 0,1 procenta na 1,3131 USD a předtím se vyšplhalo až na 1,3172 USD. Vůči jenu ale evropská měna posílila o 0,6 procenta na 106,20 JPY. Dolar proti jenu stoupl rovněž o 0,6 procenta na 80,85 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK