Japonské akcie díky příznivým zprávám z EU a USA prudce oživily

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes stejně jako v úterý akcie v Evropě a na Wall Street výrazně oživily. Povzbudily je dobré zprávy ze Španělska a Německa a příznivé výsledky amerických firem.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru stoupl o 2,1 procenta na 9667,26 bodu. Dostal se tak zpět nad psychologickou hranici 9500 bodů a nad významné technické hranice, což může naznačovat další růst.

Globální akciové trhy v úterý posílila vysoká poptávka na úterní aukci španělských pokladničních poukázek, díky níž se výnos desetiletého španělského dluhopisu na sekundárním trhu vrátil pod hranici šesti procent. Příznivý vliv měly na trh rovněž údaje o zvýšení důvěry investorů v Německu a výsledky předních amerických firem v čele s Coca-Colou.

Tokijskou burzu podpořily i signály dalšího možného zmírnění domácí měnové politiky. Viceguvernér japonské centrální banky Kijohiko Nišimura prohlásil, že jeho instituce je připravena k dalším krokům, které by navázaly na únorové zmírňující opatření.

Na asijském devizovém trhu dnes dál oslaboval japonský jen, k němuž se investoři uchylovali v minulých dnech kvůli zvýšeným rizikům v eurozóně. Díky silnému růstu na akciových trzích rostly rizikové měny s vyššími výnosy jako kanadský dolar. Euro ale vůči americkému dolaru dál mírně oslabilo.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo na 1,3116 USD z úterního závěru 1,3131 USD. Dolar vůči jenu posílil na 81,37 JPY z úterních 80,85 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK