Vláda schválila státní závěrečný účet za 2011, schodek potvrdila

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes schválila návrh Státního závěrečného účtu, podle kterého loni hospodaření státu skončilo ve schodku 142,8 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas. Plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun.

 

Deficit veřejných financí loni klesl na 3,1 procenta hrubého domácího produktu, vláda počítala s deficitem 3,7 procenta HDP. "Není to ale důvod k jásání," upozornil premiér. Deficit veřejných financí skončil lépe podle něj kvůli nižší investiční činností měst a obcí a veřejných vysokých škol. Také se ukazuje, že je nezbytné pokračovat ve fiskálním úsilí, řekl Nečas.

Návrh závěrečného účtu předkládá MF každoročně na základě rozpočtových pravidel. Materiál obsahuje především údaje o výsledcích hospodaření státního rozpočtu. V samostatných sešitech je uveden přehled o ekonomickém vývoji včetně vývoje souhrnu veřejných rozpočtů a vládního dluhu, souhrnné údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření dalších složek veřejných rozpočtů, přehled o státních finančních aktivech a pasivech a o státních zárukách a přehled o stavech fondů organizačních složek státu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK