KPMG: Světové trhy se připravují na růst v následujících měsících

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Světové trhy se připravují na růst. Firmy v následujících měsících plánují navýšit investice a aktivitu i počet zaměstnanců. České firmy, které v průzkumu dlouhodobě patří k největším pesimistům, očekávají jen mírné zlepšení. Vyplývá to z průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG, zahrnujícího asi 11.000 výrobních firem a společností, jež poskytují služby.

Krize světových trhů, která vypukla na konci roku 2011, je prý pro letošek zažehnána. Růst očekávají firmy napříč všemi sektory. U poskytovatelů služeb index očekávání vývoje obchodní aktivity stoupl na téměř 45 bodů, lepší situaci předpokládají také výrobci se 41,5 bodu. Proti podzimu roku 2011 jde o zlepšení vyhlídek u služeb o 11,5 bodu, ve výrobě dokonce o 14,2 bodu.

"Přesto, že krize eurozóny ještě není zdaleka překonána, společnosti na celém světě mají pocit, že je alespoň pod kontrolou. Pozitivní rozpoložení navíc posílily silné zisky ekonomiky USA. Trhy jsou samozřejmě stále zranitelné a firmy budou ve svých aktivitách opatrné, optimismus se ale zjevně vrací," uvedl partner služeb pro výrobní a průmyslové podniky KPMG ČR Jan Linhart.

Výrazné zlepšení důvěry v Evropě je zřejmé zejména v Německu (o 20,6 bodu) a Velké Británii (o 21,7 bodu). Obě země očekávají nárůst především u objemu nových zakázek, a tedy i tržeb. Naopak hodnoty pod průměrem EU udává Francie, Itálie a Španělsko. Přímo v minusu se pak nachází jen ČR (-0,5 bodu) a Řecko (-45,3 bodu).

"Záporný výsledek Česka je velkým překvapením. České ekonomice se totiž v porovnání s některými dalšími zeměmi zapojenými do průzkumu rozhodně nedaří tak špatně. Opatrnost je zřejmě pro Čechy typická, tuzemské firmy se i v minulých kolech průzkumu držely spíše při zemi," upozornil Linhart.

Průzkum Business Outlook Survey zpracovává agentura Markit Economics. KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK