MF zjišťuje škody,které rozpočtu můžou způsobit potíže s dotacemi

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo financí zjišťuje, jak velké škody na letošním státním rozpočtu můžou napáchat potíže s čerpáním z evropských fondů. Nebude to ale celých 33 miliard korun, které za rizikové pro rozpočet označilo ministerstvo pro místní rozvoj. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Odhad resortu místního rozvoje se podle Kalouska blíží realitě. Současně ale šéf financí uvedl, že část z této sumy se už rozpustila v deficitu minulých let. "Celá tato částka se do letošního rozpočtu určitě nepromítne," poznamenal Kalousek. Přesnou částku, o kterou špatné čerpání dotací může prohloubit schodek letošního rozpočtu, ale podle něj určí až další analýzy. Potíže se získáváním dotací z unie zhoršily už loňské hospodaření státu.

Objem dotačních výdajů, u nichž mají úředníci podezření na nesrovnalosti, činí 17 miliard korun. "Jsou to výdaje, u nichž existuje podezření, že byly příjemci vynaložené v rozporu s legislativou a teď jsou předmětem šetření," řekl v úterý náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Pokud se tato podezření potvrdí, bude muset výdaje na dotace uhradit stát.

Další kategorií rizik pro rozpočet představují výdaje, u nichž se úředníci rozhodli, že raději o jejich proplacení nebudou nakonec Evropskou komisi (EK) vůbec žádat. Týká se to například projektů ministerstva dopravy, které jsou kvůli takzvaným vícepracím často dražší, než se původně předpokládalo.

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, můžou zpětné proplacení dotace zastavit. Evropská komise aktuálně Česku vytýká hlavně problémy s kontrolou a auditem dotací. Čas na nápravu dostala vláda do června. Do té doby nebude žádat EK o zpětně proplácení dotací.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK