ČEZ se stále nedohodl s Czech Coalem na dodávkách do Počerad

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 18. dubna (ČTK) - Druhá největší česká uhelná elektrárna Počerady má stále zajištěné dodávky uhlí jen do konce roku. Vyplývá to z vyjádření, které dnes ČTK získala od jejího majitele ČEZ a současného dodavatele, mosteckého Czech Coalu. O tom, že by se elektrárna s výkonem 1000 megawattů mohla v krajním případě uzavřít, ČEZ odmítá spekulovat.

"O dodávkách po roce 2012 se jedná, jednání nekomentujeme," řekl ČTK mluvčí ČEZ Ota Schnepp. "Námi preferovaná varianta je najít shodu. Nevedeme boj o uhlí," řekla ČTK mluvčí Czech Coalu Gabriela Benešová. "Jakmile se shodneme na ceně, bude kontrakt na dodávky uhlí skupině ČEZ prodloužen. Další detaily těchto jednání nebudeme zveřejňovat," dodala.

Cena, o jakou jde, není známa. Loni místopředseda představenstva Czech Coalu Jan Dienstl mluvil o plánovaném zdražení pro teplárny - Czech Coal jim chtěl zvednout cenu z 40 až 45 korun za gigajoule na 60 až 68 korun. Výhřevnost hnědého uhlí se pohybuje od deseti do 18 gigajoulů na tunu. "Teplárny jsou zvyklé na vysoké zisky a my se o tu marži chceme podělit. Ale všem teplárnám to uhlí dáme, jen jde o cenu," řekl tehdy ČTK Dienstl.

Počerady ročně spotřebují šest milionů tun uhlí, zhruba sedminu objemu těžby v celém Česku. ČEZ sice vlastní Severočeské doly (SD), takový objem by ale od nich asi nezískal. "Nahrazení dodávek ze SD není reálné. Máme samozřejmě připraven i scénář, pokud by k dohodě nedošlo. Nebylo by ale nijak efektivní o alternativách spekulovat a znevýhodňovat se v jednání. Věříme v nalezení dohody," uvedl Schnepp.

ČEZ vloni začal v Počeradech stavět nový paroplynový blok za odhadovaných 17 miliard, který má být hotový ve druhém pololetí roku 2013. Výkonem odpovídá necelým 90 procentům nynější uhelné elektrárny, souvislost se spory s Czech Coalem ale firma odmítá.

Příští týden má krajský soud otevřít starý spor obou společností, v němž ČEZ chce od Czech Coalu deset miliard korun za údajné porušení pravidel hospodářské soutěže. Okolo roku 2005 chtěl ČEZ s předchůdcem Czech Coalu, tehdejší Mosteckou uhelnou společností, domluvit novou dlouhodobou smlouvu, která by umožnila stavbu nových elektrárenských bloků. Firmy se ale nedohodly a ČEZ chce náhradu ušlého zisku s tím, že smlouva už byla sjednaná. Ústecký krajský soud by měl spor začít řešit příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK