Šéfem švýcarské centrální banky byl jmenován Thomas Jordan

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern 18. dubna (ČTK) - Švýcarská vláda jmenovala šéfem centrální banky Swiss National Bank (SNB) Thomase Jordana (49). Radu guvernéru pak doplní Fritz Zurbrügg (52). Rozhodnutím vlády končí období nejistoty a pochyb mezi investory, zda bude banka i nadále bránit současný limit pro růst eura vůči franku.

Jordan prozatímně zastával vedoucí funkci v SNB od lednového odchodu bývalého šéfa Philippa Hildebranda, nyní tak byl ve funkci potvrzen na trvalo. V bance působí od roku 1997 a trvalým členem rady guvernérů je od roku 2007.

Jmenování Jordana má okamžitou platnost. Zurbrügg, který je v současnosti ředitelem federálního finančního úřadu, se stane členem tříčlenné rady guvernérů od 1. srpna. Zurbrügg vystudoval právo a ekonomiku na bernské univerzitě a má široké zkušenosti v oblasti mezinárodních financí. Mimo jiné působil i v Mezinárodním měnovém fondu jako poradce a zástupce Švýcarska.

Hildebrand v lednu odstoupil kvůli skandálu kolem devizových obchodů své manželky. Podezřelé transakce se uskutečnily v době, kdy centrální banka činila zásadní rozhodnutí ohledně kurzu švýcarského franku.

Členy rady guvernérů SNB jmenuje vláda. Té je doporučuje dozorčí rada SNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK