BNY Mellon má kvůli devizovým transakcím nižší zisk

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. dubna (ČTK) - Americký finanční ústav Bank of New York Mellon vytvořil v prvním čtvrtletí čistý zisk 619 milionů dolarů (asi 11,7 miliardy Kč), což je meziroční pokles asi o jedno procento. Za horším výsledkem je především propad výnosů z devizových transakcí, naopak objem aktiv ve správě se zvýšil. BNY Mellon je největší svěřeneckou bankou na světě.

Zisk na akcii během čtvrtletí dosáhl 52 centů, a snížil se tak z předchozích 50 centů před rokem. To je v souladu s průměrnými odhady analytiků, kterých se v anketě dotazovala společnost FactSet.

Výnosy z devizových transakcí meziročně klesly o 21 procent na 136 milionů dolarů (asi 2,6 miliardy Kč). Proti poslednímu čtvrtletí loni je to propad o 26 procent. Jako příčinu banka uvádí nižší objem obchodů, ale i nižší kolísavost kurzů.

Při devizových transakcích banky často využívají takzvané volatility, tedy vyšší kolísavost kurzů. Kvůli devizovým transakcím se na banku navíc snesla vlna žalob za údajné předražování služeb. To se údajně týká velkých klientů z řad penzijních fondů. Banka ale podle agentury Reuters pochybení odmítá.

Objem aktiv ve správě a v úschově, což je součást, která bance přináší nejvíce příjmů na poplatcích, na konci března činil 26,6 bilionu dolarů (asi 504 bilionů Kč). To je o čtyři procenta více než před rokem. Divize "custody", jak se tato součást odborně nazývá, zajišťuje klientům správu a úschovu jejích cenných papírů a dalších aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK