EK navrhuje, aby státy EU více podpořily tvorbu pracovních míst

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk (Francie) 18. dubna (ČTK) - Státy Evropské unie by se měly zaměřit na vytváření podmínek pro vznik nových pracovních míst, vyplývá z plánu na podporu zaměstnanosti v unii, který schválila Evropská komise. Země by se měly soustředit hlavně na sféry zdravotnictví, informačních technologií a na oblast ekonomiky související s trvale udržitelným rozvojem, v nichž by během osmi let mohlo vzniknout 20 milionů nových míst, řekl dnes ve Štrasburku předseda Evropské komise José Barroso.

Podmínky pro vznik nových pracovních míst by podle plánu měly členské státy vytvářet formou pobídek nebo podporou pro začínající firmy.

EK v nezávazném sdělení mimo jiné navrhuje, aby státy provedly daňové úpravy a přesunuly daňové zatížení z oblasti zaměstnanosti na oblast ekologických daní.

Součástí návrhů jsou i opatření na podporu dalšího vzdělávání pracovníků a zvyšování jejich kvalifikace. Členské státy, které brání pracovníkům z Rumunska a Bulharska vstoupit na svůj pracovní trh, EK vyzývá, aby tato omezení zrušily.

V únoru bylo bez práce rekordních 10,2 procenta obyvatel eurozóny. Míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem se tak dostala na nový rekord za dobu, co eurozóna existuje. Nejhorší situace byla ve Španělsku, kde nezaměstnanost vzrostla na 23,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK