Rusko zváží další rozšíření prostředků pro MMF

22.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. dubna (ČTK) - Rusko zváží, zda neposkytne Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) další prostředky nad rámec už slíbených deseti miliard dolarů (189 miliard korun). Peníze slouží k vytvoření nových úvěrových zdrojů, aby fond měl prostředky pro pomoc státům zasaženým hospodářskou recesí. Rusko hodlá svůj postup koordinovat s ostatními zeměmi skupiny BRICS, uvedla dnes agentura Reuters.

"Deset miliard dolarů už jsme označili za svůj minimální příspěvek. Nyní je otázka, zda to nezměníme, zda nezvýšíme částku vzhledem k tomu, že MMF potřebuje dodatečné zdroje," uvedl ve Washingtonu ruský ministr financí Anton Siluanov.

MMF získal od členských zemí příslib více než 430 miliard dolarů nových zdrojů. Jeho prostředky se tak zvýšily téměř dvojnásobně. K posílení fondu přispěla i Česká republika.

Rusko oznámilo, že dodatečné navýšení prostředků fondu ještě projedná s ostatními státy skupiny BRICS, tedy s Brazílií, Čínou, Indií a Jihoafrickou republikou. Tato skupina přitom usiluje o získání většího slova v MMF.

Siluanov uvedl, že posílení pozice v rámci MMF není podmínkou pro zvýšení ruského příspěvku do fondu. Naznačil nicméně svou představu, jak by se měl do budoucna vliv jednotlivých států ve fondu odvozovat: "Mělo by to být založeno na dvou hlavních indikátorech - na výši HDP jednotlivých zemí a na objemu rezerv zlata a zahraničních měn." Takové podmínky by posílily především postavení Moskvy, která má třetí největší rezervy zahraničních měn ze všech světových zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK