Argentinská YPF zrušila počítačové spojení se španělským Repsolem

22.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 22. dubna (ČTK) - Argentinská ropná skupina YPF přerušila počítačové spojení se svou španělskou mateřskou společností Repsol. Agentuře Reuters to dnes sdělily dva informované zdroje. Je to další ze série kroků Buenos Aires, které uzavírají Repsolu přístup k YPF poté, co minulý týden argentinská prezidentka Cristina Fernándezová oznámila, že chce vyvlastnit většinový podíl Repsolu v YPF.

"Během týdne bylo zrušeno spojení mezi Repsolem a YPF," řekl jeden ze zdrojů. Ke zprávě se mluvčí vlády ani YPF nevyjádřili.

Prezidentka Fernándezová v pondělí navrhla znárodnit 51 procent z 57 procent akcií, které vlastní Repsol. Vláda pak vydala výnos, podle něhož nad YPF na 30 dní přebírá správu. Argentinský Senát má o návrhu hlasovat ve středu a dolní komora by měla s krokem vyslovit souhlas během dvou týdnů.

Vládní zástupce ve vedení YPF v pondělí podle místních médií ještě před skončením prezidentčina projevu vstoupil do sídla firmy a přečetl jména manažerů, kteří byli s okamžitou platností propuštěni a vykázáni. Několik hodin poté ústředí firmy obsadil státem jmenovaný prozatímní správce, jímž je ministr plánování Julio De Vido, a jmenoval nové ředitele.

Fernándezová tvrdí, že Repsol do YPF dostatečně neinvestoval, což teď vede k nedostatku energetických produktů v zemi. Analytici za pravý důvod nedostatku pohonných hmot a nízkých investic do produkce označují tvrdou kontrolu cen. Po vyvlastnění Repsolu je navíc podle nich jasné, že Argentina už v dohledné době žádné jiné investory nezíská.

Vládní činitelé naznačili, že Buenos Aires nehodlá Repsolu za zestátnění podílu zaplatit požadovanou cenu 10,5 miliardy dolarů (198 miliard Kč) a že Repsol by také nemusel dostat dlouhou dobu vůbec nic. Španělsko začalo proti Argentině podnikat odvetné kroky a snaží se získat podporu Evropské unie i dalších zemí světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK