Japonské akcie mírně klesly, připravují se na zasedání BOJ

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. dubna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden mírným poklesem, v němž smazaly počáteční zisky. Trh ovlivnily zprávy, podle nichž japonská centrální banka (BOJ) rozšíří své nákupy dluhopisů na papíry s delší splatností. Posílení krizových zdrojů Mezinárodního měnového fondu investory k nákupům akcií nepřimělo.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,2 procenta na 9542,17 bodu po ztrátě 0,8 procenta v minulém týdnu. Širší index Topix oslabil o 0,3 procenta na 809,54 bodu.

List Asahi šimbun uvedl, že centrální banka zvažuje rozšíření svých nákupů dluhopisů, jimiž podporuje ekonomiku, z dvouletých papírů na pětileté. Bankovní rada BOJ zasedá v pátek a všeobecně se čeká další uvolnění měnové politiky. Investoři podle obchodníků po zprávě začali prodávat termínové kontrakty na akciové indexy a nakupovat pětileté dluhopisy. Trh je také opatrný před nadcházejícím zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed).

MMF získal v pátek přísliby na zvýšení zdrojů na obranu před dluhovou krizí v eurozóně a jinde o 430 miliard dolarů. "Zvýšení fondů MMF je jen bezpečnostní síť. Samo o sobě to k povzbuzení cen rizikových aktiv nestačí," řekl agentuře Reuters analytik Kodži Fukaya z tokijské pobočky banky Credit Suisse.

Na asijských devizových trzích euro sestoupilo z dvoutýdenních maxim vůči dolaru z konce týdne, kdy získalo podporu ve zdvojnásobení krizových zdrojů MMF. Podle obchodníků budou nyní držet evropskou měnu pod tlakem obavy z nadcházejících aukcí státních dluhopisů v eurozóně a strach z rostoucího politického odporu vůči úsporným opatřením, zejména po prezidentských volbách ve Francii.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo na 1,3190 USD z pátečního závěru 1,3220 USD. Minulý týden získalo 1,1 procenta, nejvíce od týdne od 26. února. Dolar vůči jenu klesl o 0,3 procenta na 81,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK