Koruna dál ztrácí, oslabila nad 25 Kč/EUR a 19 Kč/USD

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Koruna dnes dál ztrácí, když hned v úvodu obchodování oslabila nad psychologické hranice 25 Kč/EUR a 19 Kč/USD. Kolem 10:30 byla proti pátku vůči euru o 11 haléřů slabší na 25,05 Kč/EUR a k dolaru si pohoršila o 18 haléřů na 19,06 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance reaguje koruna společně s okolními měnami na negativní vývoj ve světě. "Na začátku týdne jsou riziková aktiva v nemilosti investorů. Hluboko v červeném se nacházejí hlavní akciové indexy v Evropě a eurodolar klesá," popsal Vlk.

Dodal, že vedle vnějších faktorů může na korunu mírně negativně působit domácí politika. Současná koalice se dohodla, že skončí, nad vznikem nové zatím visí otazník. "Prodlužování napětí na politické scéně by tak dalšímu vývoji koruny neprospívalo a v reakci by se kurz Kč/EUR mohl dočasně dostat i výrazněji nad hranici 25,00," doplnil Miroslav Frayer z Komerční banky.

Dolar kolem 10:30 proti pátku posílil na 1,3149 USD/EUR. Náladu podle Vlka zkazil index nákupních manažerů v eurozóně, který spadl na 46 bodů, ačkoli se čekal mírný nárůst. Zhoršení naznačil už německý index, který rovněž překvapivě propadl. "Na euru se už před čísly negativně projevil také výsledek francouzských prezidentských voleb, kde je po prvním kole v čele socialistický kandidát (Francois) Hollande," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK