Zisk ConocoPhillips ve čtvrtletí klesl kvůli nižší těžbě o 3 pct

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. dubna (ČTK) - Americké ropné společnosti ConocoPhillips klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o tři procenta na 2,94 miliardy USD (56 miliard Kč). Pokles způsobil prodej majetku, jehož výsledkem byla nižší těžba, a uzavření operací v Číně po úniku ropy. ConocoPhillips se na konci tohoto měsíce plánuje rozdělit na dvě samostatné firmy.

Příjmy společnosti zůstaly téměř beze změny, činily 58,4 miliardy USD. Bez zahrnutí mimořádných položek zisk na akcii činil 2,02 dolaru a zaostal tak za odhady analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří čekali zisk až 2,08 dolaru na akcii.

Zisk divize rafinace a prodeje se snížil o 6,2 procenta na 452 milionů USD. Zisk divize průzkumu a těžby bez mimořádných položek klesl o 3,2 procenta na 2,13 miliardy USD.

ConocoPhillips je třetí největší ropnou firmou v USA za společnostmi Exxon Mobil a Chevron. Firma již prodala majetek za více než 20 miliard USD. Od 1. května se má rozdělit na dvě samostatné firmy, jedné budou patřit rafinerie a druhé těžba, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK