Pomoc Maďarsku podle tamního premiéra vázne kvůli EU a MMF

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. dubna (ČTK) - Maďarský premiér Viktor Orbán kritizuje podmínky, které si kladou Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) výměnou za poskytnutí úvěru. Kvůli jejich postoji podle premiéra vázne i pomoc jeho zemi, protože jednání zatím nebyla obnovena. EU a MMF by podle něj měly od požadovaných podmínek upustit.

"Doufám, že pokud je MMF připraven poskytnout nikoliv půjčku, ale preventivní opatření, stabilizace maďarské ekonomiky by měla stačit," řekl Orbán na schůzce se zástupci podnikatelů a diplomatů v Bruselu. Maďaři od EU a MMF chtějí záložní úvěr.

"Nejsme schopni ta jednání znovu nastartovat, i když bychom rádi začali jednat zítra ráno nebo dnes odpoledne. Dostává se nám ale odpovědi, že tady jsou určité předběžné podmínky, které patrně stanovila Evropská unie a které jsou podmínkami nikoli k dohodě, ale k zahájení jednání," podotkl premiér.

Orbán je teď v Bruselu právě proto, aby tam obhajoval postoj Maďarska a snažil se vyjednat záložní úvěr. V úterý se má sejít s předsedou Evropské komise José Barrosem. Budapešť se s EU nepohodla už loni, kdy země zavedla novou právní úpravy včetně změny zákona o centrální bance. Orbán už dříve řekl, že Maďaři od některých změn upustili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK