Euro kvůli obavám o vývoj ekonomiky a politiky v eurozóně klesá

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. dubna (ČTK) - Evropská měna dnes klesá vůči dolaru i jenu. Mohou za to obavy z šíření dluhové krize v eurozóně i do zemí, které zatím byly považovány za bezpečné, nepříznivý ekonomický výhled regionu a rostoucí politická rizika.

Euro k dolaru odpoledne kleslo o 0,7 procenta na 1,3124 USD, když v pátek naopak stouplo až na 1,3226 USD. Vůči jenu oslabilo o 1,1 procenta na 106,55 JPY. Kurz dolaru k jenu se snížil o půl procenta 81,11 JPY.

Podle analytiků je nálada trhu nakloněna spíše dalšímu poklesu eura. Investoři nyní čekají, jak dopadne úterní aukce italských a nizozemských státních dluhopisů.

Ve Francii vyhrál první kolo prezidentských voleb socialista François Hollande, který slíbil opětovné projednání evropského rozpočtového paktu. Nizozemský premiér pak předal demisi vlády královně Beatrix. Stalo se tak poté, co zkrachovala jednání o rozpočtových škrtech mezi menšinovým kabinetem a krajní pravicí.

"Euro je slabší kvůli rostoucí politické nejistotě, zvláště v Nizozemsku a Francii," uvedl stratég firmy Forex.com Eric Viloria. Krach úsporných jednání v Nizozemsku podle něj ukazuje, že předčasné volby by mohly zpochybnit rating AAA země. Nizozemsko je jednou z několika málo zemí v eurozóně, která má nejvyšší rating.

Euro se dostalo do tlaku také kvůli zprávě o nečekaném poklesu aktivity ve zpracovatelském sektoru Německa, který byl nejvyšší za téměř tři roky. Pokles ve zpracovatelském sektoru a sektoru služeb eurozóny se pak prohloubil, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK