Americké akcie kvůli Evropě a Wal-Martu oslabují

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, za kterým byly hlavně obavy z vývoje v eurozóně a také skandál kolem obřího amerického řetězce Wal-Mart. Trh má obavy, že eurozóně potrvá mnohem déle, než se vrátí k růstu, mimo jiné proto, že aktivita v průmyslu se v dubnu snížila víc, než se čekalo.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.890 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel 1,2 procenta. Podobně širší index S&P 500 byl slabší o 1,1 procenta a nacházel se blízko 1363 bodů, zatímco index Nasdaq Composite odepisoval 1,3 procenta na 2961 bodů.

K nejistotě kolem dalšího vývoje v Evropě přispěly prezidentské volby ve Francii. V nich o víkendu v prvním kolem zvítězil socialista François Hollande, jemuž se velké šance dávají i v druhém kole. V Nizozemsku se pak rozhodla skončit vláda, která se neshodla na úsporách. Nyní je tak v sázce i podpora fiskálnímu paktu, který v eurozóně prosazuje Německo.

"Je jasné, že je zde politická nejistota. Ta se ale téměř vždy zesílí, jestliže je tam i nejistota ohledně růstu," poznamenal ekonom Paul Zemsky z finančního ústavu ING.

Kolem pěti procent ztrácely akcie společnosti Wal-Mart Stores, která je největším maloobchodním řetězcem na světě. Byla to reakce na zprávu v listu The New York Times, který napsal, že firma před lety zjistila rozsáhlý korupční skandál ve své mexické součásti Walmex, ale rozhodla se jej ututlat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK