Akcie v USA kvůli obavám o vývoj v eurozóně klesly, euro oslabilo

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena amerických akcií v pondělí klesla. Přispělo k tomu politické napětí v eurozóně, které opět vyvolalo obavy, zda bude region schopen se vyrovnat s dluhovou krizí. Oslabila také maloobchodní firma Wal-Mart kvůli vyšetřování z uplácení v Mexiku.

 

Index Dow Jones v pondělí klesl o 102,09 bodu, tedy 0,78 procenta, na 12.927,17 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 11,59 bodu, neboli 0,84 procenta, na 1366,94 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 30 bodů, čili o jedno procento, na 2970,45 bodu.

Nizozemský premiér předal v pondělí demisi vlády královně Beatrix. Stalo se tak poté, co zkrachovala jednání o rozpočtových škrtech mezi menšinovým kabinetem a krajní pravicí. Ve Francii vyhrál první kolo prezidentských voleb socialista François Hollande, který slíbil opětovné projednání evropského rozpočtového paktu.

Nejnovější evropská statistika ukázala, že zpracovatelský sektor i sektor služeb eurozóny prohloubily v dubnu pokles. Aktivita ve zpracovatelském sektoru nečekaně klesla i v Německu.

Investoři se hlavně obávají dopadu evropské dluhové krize na hospodaření firem. Nejhůře si v pondělí vedly banky, index bankovních firem KBW klesl o 0,6 procenta. Akcie Morgan Stanley ztratily 2,9 procenta. Akcie firmy Wal-Mart kvůli vyšetřování možného uplácení v Mexiku oslabily o 4,7 procenta.

Politický vývoj v eurozóně a nejnovější statistika stáhly dolů i evropskou měnu, která naopak v předchozích dvou seancích posilovala. Investoři se obávají, že dluhová krize by se mohla začít šířit i do zdravějších evropských zemí.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,3151 USD, když v pátek naopak stouplo až na 1,3226 USD. K jenu euro kleslo o 0,9 procenta na 106,75 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,5 procenta na 81,13 JPY, ke koši šesti hlavních měn však dolar posílil o 0,2 procenta na 79,384 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK