Japonské akcie kvůli napětí v eurozóně klesly, jen posílil

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. dubna (ČTK) - Japonské akcie již čtvrtou seanci za sebou klesly. Přispělo k tomu politické napětí v eurozóně, které vyvolalo obavy z šíření dluhové krize v eurozóně a mělo dopad na asijské trhy. Index Nikkei oslabil o 0,8 procenta na 9468,04 bodu.

Podle analytiků náhlý pokles asijských akcií naznačuje, že investoři jsou nervózní kvůli politické nejistotě v Evropě a před zasedáním měnových výborů centrálních bank USA (Fed) a Japonska. Ty by mohly rozhodnout o dalším uvolnění měnové politiky.

Obavy o zdraví evropských bank zhoršují důvěru investorů i v japonské finanční instituce. Akcie bank Sumitomo Mitsui Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group, Nomura Holdings a Dai-ichi Life Insurance klesly o dvě až 2,6 procenta. Firma Fujifilm Holdings však díky očekávaní růstu zisku posílila o jedno procento. Aerolinie ANA pak v očekávání zdvojnásobení dividendy vzrostly o čtyři procenta.

Nizozemský premiér předal v pondělí demisi vlády královně Beatrix. Stalo se tak poté, co zkrachovala jednání o rozpočtových škrtech mezi menšinovým kabinetem a krajní pravicí. Ve Francii vyhrál první kolo prezidentských voleb socialista François Hollande, který slíbil opětovné projednání evropského rozpočtového paktu.

Kurz eura vůči dolaru se po pondělním propadu během asijského obchodování téměř nezměnil, činil 1,3158 USD. Obchodníci čekají, jak dopadne dnešní důležitá aukce nizozemských dluhopisů. K jenu euro oslabilo o 0,3 procenta na 106,43 JPY. Japonská měna posílila i k dolaru, a to o 0,4 procenta na 80,88 JPY. Americký dolar však vzrostl vůči australskému až na nejvyšší hodnotu za dva týdny díky zprávě o inflaci, která zvýšila naději na hlubší snížení úrokových sazeb v Austrálii, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK