Maďarsko nechalo úrokové sazby beze změny čtvrtý měsíc po sobě

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 24. dubna (ČTK) - Maďarská centrální banka dnes podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na dosavadní vysoké úrovni. Sazba, která určuje úvěrové náklady v celé ekonomice, tak zůstává čtvrtý měsíc po sobě na sedmi procentech, což je nejvyšší úroveň ve střední Evropě. V České republice je obdobná sazba už téměř dva roky na rekordním minimu 0,75 procenta.

Centrální banka nechává vysoké sazby i přes nepříznivé vyhlídky maďarské ekonomiky, aby podporovala kurz forintu v době, kdy se vláda snaží sjednat mezinárodní úvěr na ochranu před případnými finančními potížemi. Dnešní rozhodnutí bylo v souladu s očekáváním analytiků, kteří podle agentury Reuters čekají zachování vysoké sazby ještě několik měsíců.

Guvernér centrální banky András Simor dává najevo, že úroky budou zřejmě muset zůstat na současné úrovni několik čtvrtletí, aby bylo dosaženo inflačního cíle. Měnová rada banky nyní očekává výrazný nárůst spotřebitelských cen v důsledku vyšších daní a dražší ropy. Ekonomika však podle jejího březnového výhledu letos ustrne ve stagnaci.

V listopadu a prosinci banka sazbu zvýšila celkem o jeden procentní bod, aby podpořila domácí měnu a zmírnila napětí na finančních trzích. V pondělí maďarská vláda představila plán nových rozpočtových škrtů a zvýšení daní, aby snížila rozpočtový deficit a odvrátila sankce Evropské komise za překračování limitu schodku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK