Orbán: Překážky k jednání s MMF o půjčce jsou v zásadě odstraněny

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. dubna (zpravodaj ČTK) - Překážky bránící zahájení vyjednávání mezi Maďarskem, Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o preventivní půjčce pro Maďarsko v zásadě byly odstraněny. Po jednáních s předsedou Evropské komise Josém Barrosem to podle agentury MTI uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarský ministerský předseda, který je nyní na návštěvě v Bruselu, také dodal, že Evropská komise se na zasedání ve středu bude zabývat různými tématy, která s Maďarskem souvisejí a jež v minulých týdnech a měsících provázela řada kontroverzí.

Brusel před časem zahájil hned několik právních procedur s Budapeští, které by ji mohly dostat až před evropskou justici. Šlo mimo jiné o to, jakým způsobem se Budapešť vydala v rámci reformy tamní justice a také o nezávislost centrální banky a úřadu pro ochranu dat.

Maďarsko usiluje u mezinárodních partnerů o záložní úvěr, který by mohl mít výši až 20 miliard eur. Jenže z Bruselu i od MMF zazněly výtky, které se týkaly hlavně zákona o centrální bance, který podle kritiků omezuje její nezávislost.

Maďarsko se v roce 2008 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc MMF, který mu poskytl úvěr 20 miliard eur. Orbán se rozhodl v roce 2010 neobnovit úvěr a místo toho se země vrátila na finanční trhy. MMF tak nemohl zasahovat do rozhodování vlády o ekonomických otázkách. Vláda však byla nakonec nucena se znovu obrátit na MMF, protože investoři se začali stahovat z maďarských aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK