U.S. Steel kvůli prodeji srbské části měla ztrátu 219 milionů USD

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pittsburgh (USA) 24. dubna (ČTK) - Americká ocelárna United States Steel hospodařila v prvním čtvrtletí s čistou ztrátou 219 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy Kč). To je meziroční výrazné zhoršení proti ztrátě 86 milionů dolarů. Bez jednorázových výdajů a dalších položek je ale podnik v zisku.

Ztráta na akcii dosáhla 1,52 USD ve srovnání se ztrátou 60 centů před rokem. Bez započtení ztráty 399 milionů dolarů v souvislosti s prodejem ocelárny v Srbsku ale U.S. Steel vydělala 67 centů na akcii. Částečně jí k tomu pomohly vyšší tržby za prodeje válcované oceli, ačkoliv celkový objem prodané oceli klesl o tři procenta.

Tržby ve čtvrtletí činily 5,17 miliardy dolarů (asi 98,2 miliardy Kč), což je nárůst o více než šest procent. U.S. Steel působí v řadě zemí světa, například na Slovensku vlastní ocelárnu U.S. Steel Košice. Ta dříve nesla jméno VSŽ.

Analytici v anketě agentury FactSet v průměru čekali bez vlivu jednorázových položek zisk na akcii 44 centů. Tržby čekali na úrovni 4,94 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK