Fico chce, aby EU přijala závazný program podpory růstu

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropská unie by měla přijmout závazný program pro podporu hospodářského růstu a tvorby nových pracovních míst. V Bruselu to dnes po setkání s šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem řekl slovenský premiér Robert Fico.

"Není možné ozdravovat veřejné finance bez hospodářského růstu," uvedl Fico, jenž do Bruselu zavítal poprvé od znovuzvolení do funkce předsedy slovenské vlády.

Naprostá většina zemí Evropské unie nyní kvůli dopadům dluhové krize a zpomalující ekonomiky přistupuje k razantním reformám a škrtům. Stále hlasitěji se však ozývají hlasy části politiků i ekonomů, že jen úspory situaci řešit nepomohou, neboť podvazují ekonomický růst.

Fico po setkání s Schulzem také zdůraznil, že jeho jednobarevná vláda je proevropská. "Máme společné pohledy na Evropu a na svět, to potvrdilo i dnešní setkání," řekl Fico po schůzce s Schulzem, který stejně jako strana slovenského premiéra patří k frakci evropských sociálních demokratů.

Fico rovněž podotkl, že by chtěl, aby v EU bylo víc sociálně-demokratických premiérů. Ukazuje se prý totiž, že jejich pohled na řešení současných problémů funguje. Podotkl, že v zemích, kde je vysoká životní úroveň, je možné škrtat. "Ale co seberete člověku, který má důchod 250 eur?" zeptal se s odvoláním na situaci na Slovensku.

Slovensko podle něj hodlá podpořit prorůstová opatření, s nimiž by měl počítat rozpočet EU na příští rok. Ten Evropská komise představí ve středu. Dá se však očekávat, že některé země budou volat po tom, aby se místo očekávaného nárůstu výdajů spíše více šetřilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK