Vitásková se vyjádří k zastavení podpory obnovitelných zdrojů

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková se dnes vyjádří k tématu zastavení finanční podpory obnovitelných zdrojů energie. Před měsícem prohlásila, že úřad podporu nově vzniklých obnovitelných zdrojů zastaví nejpozději od roku 2014.

Podpora současných zdrojů bude pokračovat, neboť je součástí platné legislativy. Podpora obnovitelných zdrojů je podle Vitáskové ale nutná pouze v rozsahu, který je ekonomicky únosný pro Českou republiku.

Podle ní bude jen v letošním roce podpora obnovitelných zdrojů stát 38,4 miliardy korun. Tuto částku částečně hradí spotřebitelé v cenách elektřiny, částečně je hrazena ze státního rozpočtu, který čerpá například z 26procentního odvodu ze solárních zdrojů.

Výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren loni prudce vzrostla oproti předminulému roku, do konce loňského října tak solární elektrárny vyrobily 2012 gigawatthodin proudu, což bylo více než trojnásobek celoroční produkce roku 2011.

V budoucnu chce Vitásková fungování tuzemských obnovitelných zdrojů pečlivě kontrolovat. Podpora fotovoltaických elektráren je podle ní vhodná jen u malých instalací na střechách rodinných domků. Regulátor podle Vitáskové také zvažuje kontrolu vodárenských společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK