Americké akcie díky firemním výsledkům vesměs rostly

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie v úterý vesměs rostly, technologický trh ale kvůli poklesu akcií společnosti Apple ztrácel. Hlavní indexy získaly podporu ve výsledcích velkých firem jako 3M a AT&T, zisky ale celkově brzdily obavy z vývoje v eurozóně.

 

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování posílil o 0,58 procenta na 13.001,56 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,37 procenta na 1371,97 bodu. Index technologického trhu Nasdaq naopak ztratil 0,3 procenta, a uzavíral na 2961,60 bodu.

Dow Jones a S&P táhly vzhůru akcie společností 3M a AT&T, jejichž výsledky překonaly odhady. Přidaly se tak ke zhruba třem čtvrtinám titulů indexu S&P 500, které dosud hlásily lepší údaje, než se čekalo. Příznivě na trh působila zpráva, že Nizozemsko i přes pád vlády bez potíží prodalo nové dluhopisy.

Náladu pozvedly i vcelku nadějné údaje z amerického trhu bydlení. Opačně působily obnovené obavy z vývoje v eurozóně, které se vedle Nizozemska soustřeďují na Španělsko, Itálii a po nedělním prvním kole voleb i na Francii.

Technologický trh podkopávaly akcie společnosti Apple, které ztratily dvě procenta. Nejhodnotnější společnost světa ale po uzavření trhu trhu oznámila výsledky hospodaření za první čtvrtletí, po němž kurz jeho akcií vzrostl o sedm procent na 599 dolarů. Trh Nasdaq stáhl dolů i propad akcií firmy Netflix o 14 procent v reakci na její předpověď slabšího zvyšování počtu zákazníků.

Na devizovém trhu euro díky zlepšené náladě investorů vůči rizikovým aktivům zpevňovalo. Evropskou měnu podpořila bezproblémová aukce nizozemských dluhopisů a především příznivé signály z amerického trhu bydlení. Trh se bude nyní zaměřovat na výsledek zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Euro k dolaru v newyorském závěru posílilo o 0,3 procenta na 1,3194 USD a během dne se dostalo až na 1,3218 USD. Podle analytiků se ale bude v dohledné době jeho kurz dál pohybovat v dosavadním rozpětí 1,30-1,33 USD. Vůči jenu euro zpevnilo na 107,28 JPY z pondělních 106,80 JPY. Kurz dolaru k jenu stoupl o 0,1 procenta na 81,29 JPY.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK