Japonské akcie dnes zastavily čtyřdenní sérii ztrát a oživily

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes zastavily čtyřdenní sérii ztrát a výrazně oživily. Vzpruhou pro trh byly úterní čtvrtletní výsledky amerických firem, zejména společnosti Apple. Ty výrazně předčily odhady a v Tokiu vedly k růstu akcií jeho místních dodavatelů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o rovné jedno procento na 9561,01 bodu. Smazal tak úterní ztrátu 0,8 procenta, v níž vyvrcholila série poklesů.

Apple v prvním čtvrtletí díky silné poptávce po telefonech iPhone a tabletech iPad výrazně překonal odhady zisku i tržeb a jeho akcie v noci po uzavření oficiálního obchodování v New Yorku vyskočily o sedm procent. V Tokiu na zprávu reagovaly silným vzestupem akcie japonských dodavatelů Applu jako Foster Electric, Ibiden, Murata Manufacturing a Taiyo Yuden.

Trh ale celkově zůstává kvůli přetrvávajícím obavám z dluhové krize v eurozóně opatrný, a také čeká na výsledky zasedání centrálních bank. Dnes své rozhodnutí oznámí americký Fed a v pátek by japonská centrální banka mohla dál zmírnit měnovou politiku.

Na asijském devizovém trhu si euro zachovalo úterní zisky a pohybovalo se v blízkosti třítýdenního maxima vůči dolaru. Vedle vesměs dobrých výsledků posledních aukcí dluhopisů v eurozóně zvýšily chuť investorů jít do rizik výsledky Applu. Devizový trh se bude nyní zaměřovat na výsledek zasedání Fedu.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování bylo proti závěru v New Yorku bez větší změny kolem 1,3198 USD. Kurz dolaru k jenu stoupl o 0,2 procenta na 81,43 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK